Public Announcement by Boğaziçi University Faculty

Friday, March 18, 2016

Public announcement by the Boğaziçi University Faculty

For the first time in its history, a faculty member of Boğaziçi University has been arrested. Esra Mungan has been charged with “engaging in propaganda for a terrorist organization.” We find this charge unacceptable. Our colleague Esra Mungan belongs at the university where she has been teaching and conducting research for 15 years, not in prison.

As Boğaziçi University academics, we have at all times and under all circumstances upheld the sanctity of human life and opposed violence of all kinds. None of our faculty members speak or act in such a way as to encourage terror, or has ever done so.

With its students, faculty, and graduates, our university has always stood firmly against any act that could harm democracy in any way. Freedom of thought and expression constitutes the core of this stance.

Without freedom of thought and expression, there will be no university, no teaching, no research, and no scientific advances. Only in an atmosphere of free discussion can the climate of violence and terror be rapidly and most effectively eradicated.

Our colleagues Esra Mungan as well as Muzaffer Kaya and Kıvanç Ersoy, who have been arrested; Meral Camcı, for whom an arrest warrant has been issued; and Chris Stephenson, who has been deported have exercised their constitutional right to freedom of speech. We demand that our colleagues be released urgently and allowed to return to their classes.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyelerinin Açıklaması

Kamuoyuna Duyuru...

Tarihinde ilk kez Boğaziçi Üniversitesi’nin bir öğretim üyesi tutuklanmıştır. Esra Mungan “terör örgütü propagandası” ile suçlanmıştır. Bu suçlamayı kabul edilemez buluyoruz. Meslektaşımız Esra Mungan'ın bugün olması gereken yer hapishane değil, 15 senedir ders verdiği, araştırmalar yaptığı üniversitedir.

Boğaziçi Üniversitesi olarak her zaman, her koşulda insan hayatının kutsallığını temel aldık ve şiddetin her türlüsüne karşı çıktık. Hiçbir öğretim üyemiz terörü özendirecek söz ve davranışlarda bulunmamıştır, bulunmaz.

Öğrencisi, öğretim üyesi ve mezunuyla üniversitemiz bugüne kadar demokrasiye zarar veren her adımın karşısında durmuştur. Düşünce ve ifade özgürlüğü, bu duruşun ana gövdesini oluşturur.

Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı yerde üniversite olmaz, ders verilemez, araştırma yapılamaz ve bilimsel gelişme durur. Şiddet ve terör iklimi en hızlı ve etkili şekilde serbest tartışma ortamında yok edilebilir.

Esra Mungan ve onunla birlikte tutuklanan meslektaşlarımız Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy ile hakkında yakalama kararı çıkarılmış olan Meral Camcı ve sınır dışı edilen Chris Stephenson anayasal güvence altındaki ifade özgürlüğü haklarını kullanmışlardır.

Meslektaşlarımızın acilen serbest bırakılmasını ve öğrencilerine kavuşabilmelerini talep ediyoruz

Son Güncelleme: 16:04:55 - 11.12.2018